- Aktuální tipy a výlety
- Posted
Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích
Nenechte si ujít již tradiční košt pálenek v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo. Vzorky zelí na košt kysaného zelí se vybírají do 21.1.2017 do 10:00 hodin. 1 vzorek zelí = sklenice 0,7 l. Za vzorek zelí obdržíte volnou vstupenku na košt. Již 15. ročník!
Kolektiv účastníků tzv. nultého ročníku se tím pádem zhostil služby pořadatele prvního ročníku a byl základem pro vznik dobrovolného seskupení nadšenců pod názvem Gurmáni z Mikulčic. Tento spolek se v současnosti sdružuje v počtu dvaceti osob za účelem propagace a pořádání akcí prosazující kulturu jídla a pití v duchu zapomenutých tradic. Jednou ze stěžejních aktivit tohoto spolku je každoroční organizování již výše zmíněného Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Stále se navyšující počet vystavovaných vzorků pálenek a taktéž účastníků koštu jen potvrzuje zájem veřejnosti o tuto akci. Nedílnou součástí tohoto „svátku jídla, pití a dobré nálady“ je nabídka téměř zapomenutých krajových pochutin vhodných nejen k popíjené ovocných destilátů. Na celé akci je obdivuhodná skutečnost, že při možnosti ochutnat tolik vzorků pálenek, jenž v současnosti převyšuje jeden tisíc vzorků, nic neubírá na kulturním projevu zúčastněných a na celkové úrovni koštu.
V Mikulčicích není košt destilátů doménou jen mužského osazenstva. Ženy doma nezůstávají, vědí proč a nenechají si tuto akci uniknout. Další z akcí je příprava zabijačkových specialit podle ojedinělých a zanikajících receptur při každoročně na podzim se opakující Mikulecké zabijačce. Gurmáni se dále během roku recipročně účastní koštů destilátů na bezmála dvaceti místech jižního regionu Moravy. Jednak účastí soutěžními vzorky, ale i přítomností v degustačních komisích.
Za účelem konání 16. ročníku Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích na Hodonínsku, proběhlo 7 .ledna 2017 v místním KD odborné hodnocení kvality ovocných destilátů, likérů a macerátu.
Pořadatelům se k této události podařilo uvítat 134 degustátorů, z celé republiky a Slovenska aby zodpovědně obodovali celkem 1493 vzorků domácích alkohol. nápojů ze 156 obcí, 6 států a 2 kontinentů. Z toho jen švestkových pálenek se do soutěže přihlásilo takřka 500 vzorků z rozmanitých druhů a odrůd. Z každé kategorie vybrala hlavní degustační komis vítěze, letos nově šampióna z každého druhu ovoce.
Veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit se uskuteční v sobotu 21. ledna 2017 od 14:00 hod. na KD v Mikulčicích.
Kromě nespočet odrůd modrého ovoce a meruňek, jsou letos velmi zajímavé destiláty odrůdových druhů vínovic a pálenek jablečných. Za raritu se dá pokládat pálenka z odrůdy hrušeň Tatarova, což je velmi starý kříženec jeřábu muku s hrušní šípovou. Velmi zajímavé jsou k ochutnání destiláty ze špendlíku žlutého i dnes vzácného špendlíku Katalonského a také myrabelky Nancyské. Mezi specialitami z netradičního ovoce vystupuje do popředí ananasovice, kdoulovice, jahodovice, ale i pálenka z nashi, oskeruší, borůvek, malin, černého rybízu, mrkve aj. Mezi sladkými nápoji dámy ochutnají likéry z mandlí, konopí, šípků, jeřabin a sposty dalších domácích skvostů.
Kysané zelí do soutěže můžou zájemci zasílat pořadatelům v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hod., kdy začíná jeho odborné hodnocení.
V nabídce bude rovněž spousta pochutin vhodných k ochutnávce kořalek a pestrá paleta krajových specialit ze škvarků, uzenin, kysaného zelí a tvarůžek.
Vyhlášení vítězů s předáním cen proběhne v 17:00 hod.
Ke zpěvu, tanci a dobré náladě bude vyhrávat Neoveská cimbálová muzika.
Posted: 2017-01-13 07:17:21