person_outline
search

bannersokolka1

Exkurze v pivovaru Černý orel v Kroměříži

Exkurze zahrnuje výklad o způsobu vaření piva v pivovaru, prohlídku všech technologických částí pivovaru, tedy varny, spilky, ležáckého sklepa a ostatních potřebných technologií.

Při exkurzi se dozvíte i o historii objektu a jeho důvodech pro vybudování. Prohlídku je možné individuálně domluvit včetně ochutnávky všech piv, případně prezentace na projektoru v salonku s odborným výkladem sládka. Netradiční, ale oblíbenou atrakcí jsou též slepé ochutnávky destilátů produkce R. Jelínek.

V pivovaru se vyrábějí nefiltrovaná a nepasterizována piva klasickou českou technologií. Současně jsou na čepu minimálně 3 druhy našich piv, např.: 8° polotmavá, 11° světlá, 11° světlá Strong&Bitter, 11° švestkový lambic, 12° světlá, 12° polotmavá, 12° velikonoční zelený speciál12° vánoční mátový speciál, 12° tmavá, 10° pšeničné pivo, 12° pšeničné pivo, 14° pšeničné pivo, 13° světlá, 13° medová, 13° tmavá, 13° světlý speciál vídeňského typu, 15° světlá, 15° světlý ALE, 17° tmavá, 18° tmavá. Exkluzivni gastronomie byla oceněna v projektu Czech Specials i Maurerův výběr Grand restaurant. Zdejší restaurace nabízí nejen krajová a národní jídla, ale také každý týden jiné speciality evropské kuchyně.

Z historie pivovaru

Minipivovar sídlí v Domě U Černého orla, který je od roku 1958 chráněný jako kulturní památka a patří k nejzachovalejším měšťanským domům v centru Kroměříže. Stavební proměny, jimiž objekt za více než půl tisíciletí své existence prošel, dobře ilustrují dobově se měnící požadavky na kvalitu měšťanského obydlí. Od roku 1734 se v domě nacházela lékarna, později zvaná U Černeho orla. Počátkem 19. století dům přístavbou dvorního křídla nabyl současné velikosti. Následně, v 90. letech 19. století, dostal novou fasádu do náměstí a výkladec, dnes nahrazený kvalitní kopií. 



Posted: 2016-12-09 16:01:07